Dethier en Pirard, biologische rundveehouders van moeder op zoon

mère et fils Pirard dethier

In de Condroz is een familieboerderij overgestapt op biologische landbouw en produceert nu al zo’n twintig jaar biologisch rundvlees. In de ogen van Martine en haar zoon Florent is het meer dan een industrie, het is een filosofie!

WAT BETEKENT BIOLOGISCHE LANDBOUW IN DE PRAKTIJK?

Florent Pirard: “Heel veel veterinaire en andere controles. Het betekent ook dat we streven naar meer ruimte per dier, zowel in de wei als binnen. Maar ook om ervoor te zorgen dat de stallen lichter en luchtiger zijn. Daarnaast moeten de dieren minstens zes maanden buiten doorbrengen. Ook de toediening van medicijnen, zoals antibiotica, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Natuurlijk moet het voer dat we onze koeien geven ook biologisch zijn. Dit betekent meer inspanning, maar het is ook een filosofische keuze. We wilden ons beter voelen door beter te produceren, op een boerderij op menselijke schaal”.

WELKE STUKKEN RAADT U AAN?

Florent Pirard: “Het bijzondere aan vlees van Limousin-koeien is de marmering. Dit betekent dat de vezels doorspekt zijn met fijne vetgroeven die bijdragen aan de smaak. Het is een kwaliteit die niet alleen in steaks tot zijn recht komt – alle stukken zijn goed! Specialisten zullen je echter vertellen dat de rijkere, smakelijkere textuur het verschil maakt als het vlees wordt gehakt en gegeten in de vorm van een hamburger. Of zelfs rauw, op z’n Amerikaans.

VOOR NIETS DAN HET BESTE

Dat de kwekers van Dethier-Pirard en de winkels van Louis Delhaize al enkele jaren hand in hand gaan, is geen toeval. In onze winkels delen we dezelfde visie, die de kwaliteit, de versheid en de traceerbaarheid van onze producten omvat. Onze inkopers zijn letterlijk compromisloos in hun eisen, en dit betekent dat klanten van Louis Delhaize en Delfood zonder nadenken kunnen genieten van hun producten.

Biologisch rundvlees, je beste vriend op het gebied van smaak

Rundvlees, met mate gegeten, is een intensieve bron van zowel smaak als mineralen.

Niet voor niets is rundvlees de favoriet van de Belgische ‘vleesliefhebbers’, die tot 16 kg per jaar eten. Rijk aan smaak, met een ongeëvenaarde textuur, het heeft alles om de meest veeleisende fijnproevers tevreden te stellen. Alleen is dit uitzonderlijke rode vlees de laatste jaren onder vuur komen te liggen. Diëtisten raden nu aan om het niet meer dan twee keer per week te eten, en natuurlijk als onderdeel van een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en andere eiwitbronnen. Reden te meer om te kiezen voor vlees van uitzonderlijke kwaliteit, dat aan al je eisen voldoet of, simpel gezegd, minder eet maar meer smaakt!

KWALITEITEN EN VOORZORGSMAATREGELEN

Rundvlees is een ware mijn van ijzer en andere mineralen, zoals selenium, zink en koper. Het zijn deze mineralen die rundvlees zo’n belangrijk onderdeel maken van een gezond, evenwichtig dieet. Maar het is net zo rijk aan allerlei vitamines, vooral B-vitamines. Om al deze voordelen intact te houden, raden specialisten aan om het niet te lang te koken!

Een eenvoudig trucje dat het verschil maakt qua smaak? Leg je vlees niet meteen vanuit de koelkast in de pan, maar laat het een half uur rusten op kamertemperatuur voor een echte smaakboost.

morceaux de boeuf bio

Er is meer in het leven dan biefstuk

Ken je rundvlees op je duimpje? Of beter gezegd, denk je dat je het op het puntje van je vork kent?

Maar er zijn delen, en zelfs bereidingen, waar we niet genoeg bij stilstaan:

  • De wang: een stuk dat overeenkomt met de helft van de kaak, zowel mals als stevig, en vooral geschikt voor lang gestoofde gerechten. Favoriete bereidingen: pot-au-feu en boeuf bourguignon.
  • Basse-côte: een goedkoop stuk vlees dat meer bekendheid verdient, zowel om zijn textuur als om zijn smaak. Het leent zich bijzonder goed voor gehakte steaks, exotische recepten en andere soepen. Favoriete bereidingen: alle gerechten die groenten en rundvlees combineren, evenals Aziatisch geïnspireerde soepen zoals ramen.

Ontdek meer over onze receptideeën voor rundvlees op onze receptenpagina:

    bouillon de boeuf bio
    soupe ramen boeuf bio