Eenvoudig
20 min
30 min
4
4 grote struiken witloof
4 plakjes ham
40 g boter
40 g bloem
500 ml melk
100 g geraspte kaas (emmentaler of gruyère)
1 snufje nootmuskaat
Peper, zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Was het witloof, verwijder de buitenste blaadjes en snijd de stronken in de lengte doormidden.
Stoom het witloof gedurende 10 minuten tot het zacht is. Laat het goed uitlekken.
Maak de béchamelsaus: smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer tot een roux ontstaat. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft kloppen om klontjes te voorkomen. Laat de saus indikken op middelhoog vuur en voeg een snufje nootmuskaat, zout en peper toe.
Leg de halve stronken witloof in een ovenschaal met de snijkant naar boven. Leg een plakje ham over elke halve stronk. Bedek royaal met de béchamelsaus en bestrooi met geraspte kaas.
Bak 15-20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is. Serveer warm, bijvoorbeeld met aardappelpuree of een groene salade