COMFORT FOOD: ALS ETEN GOED IS VOOR LICHAAM EN ZIEL!

bol d soupe butternut feta

Het is niet voor niets dat herfst en winter de favoriete tijden zijn voor comfortfood. Tijdens dit seizoen van het jaar willen we maar één ding: cocoonen, warm binnen blijven en de tijd nemen om heerlijke gerechten te bereiden om van te genieten met familie of vrienden.

Comfort food

Comfortfood, of “troostend eten”, omvat gerechten die ons een goed gevoel kunnen geven, vooral in tijden van het jaar waarin het weer minder aangenaam is, de dagen korter zijn en we daarom bemoediging nodig hebben. Gerechten rijk aan smaak, heerlijk, die soms herinneringen oproepen aan de kindertijd, familie, enz. Gerechten om te delen, in de keuken en aan tafel.

comfort food lasagne

Neem de tijd nemen om te koken

Comfort Food gerechten zijn over het algemeen eenvoudig te bereiden, zonder gedoe of hoogdravende presentatie. Dit zijn echter gerechten die tijd nodig hebben om ze te bereiden, gerechten die sudderen, in de oven garen, de tijd nemen om alle smaken op te nemen. Het kan een soepmaaltijd zijn die ons warmte en voldoening geeft, een zelfgemaakte kip waar we allen bij samenkomen, een romige macaroni-gratin of een gekarameliseerde appeltaart.

Omdat we steeds drukkere en stressvollere levens leiden, is het essentieel voor ons welzijn om de tijd te nemen om te koken en te genieten van ons favoriete confort voedsel. Comfort food is er om ons eraan te herinneren dat voedsel meer kan zijn dan alleen een noodzaak: het kan een bron van zijn van bemoediging, vreugde en warmte in ons leven zijn.

MAALTIJDSOUP, het BEEF effect

Makkelijk om klaar te maken en op te eten, eenvoudig maar hartverwarmend: soep verdient zeker en vast de titel van comfort food. Soep kende nog nooit zoveel succes als de laatste jaren.

Makkelijk klaar te maken, goed voor de lijn en lekker warm tijdens de koude winter. Om er een volledige maaltijd van te maken, kan je er ook vlees aan toevoegen. Als je dat doet, breng dan meteen ook hulde aan onze lokale producenten en kies rundvlees van bij ons, voor extra smaak en kwaliteit. Een voorzorgsmaatregel is echter noodzakelijk. Of je nu reepjes of balletjes gebruikt, je laat het vlees nooit koken in de soep. Bak het vooraf aan in een braadpan en het krijgt een mooiere smaak en textuur.

Aarzel niet om alles in de pan te laten staan, zelfs als het koud is, om je groenten en vlees meer tijd te geven om de smaken in de bouillon te mengen.

  • Runderbouillon met groenten
  • Rundvlees en tofu ramen soep
comfort food soupe ramen au boeuf

PORTOBELLO: DE ONGEKROONDE KONING VAN DE CHAMPIGNONS

Dankzij zijn stevige, vlezige textuur is hij ideaal voor al je klassieke of veggie vullingen.

De grote portobello is niet alleen een populair ingrediënt in de vegetarische keuken, je kan hem ook combineren met gevogelte of wild. Als hamburger of quiche, met polenta, met linzen, in couscous, in gehakte groenten, … er zijn wel 1001 manieren om hem te vullen. Hij is ook geschikt voor verschillende bereidingswijzen: gegrild, gesauteerd, gebraden, …

  • Portobello gevuld met quinoa
  • Portobello met zuiderse smaken

COMFORT STOEMP

Comfort food en stoemp zijn natuurlijke bondgenoten die je laten smullen tot het einde van de winter

Stoemps, uitgesproken stoep betekent  eigenlijkgewoon “ geplette aardappelen” in het Vlaams en is een mengeling van gestoofde groenten die tot een grove puree zijn verwerkt. Makkelijker kan niet. Je kan er zowat alle groenten in pletten, op  voorwaarde dat je de verhoudingen respecteert: twee derde groenten, een derde aardappelen. En wat de aardappelen betreft, kies je best een bloemige variant die je eenvoudig kan “stoempen”, zoals het eeuwige  Bintje, de Artemis, de Marabel of zelfs de Manon. Wil je graag een zoetere toets en een extra portie vitamine A, gebruik dan zoete aardappelen

Het geheim van een geslaagde stoemp? Kook de aardappelen en de grœnten in dezelfde bouillon. Nog een tip: smelt de boter in de hete melk voor je beide tœvœg

  • Stoemp met spruitjes en feta
  • Stoemp met spinazie en halloumi
  • Stoemp met witlof en garnalen

Doe uzelf plezier met maaltijden die net zo gemakkelijk te bereiden zijn als om te eten en vooral heel erg lekker.