Pompoenen gekweekt met slimme landbouw bij
louis delhaize

champ de courge en agriculture raisonnée

Jean-Yves Vancompernolle en zijn echtgenote Bernadette Vromman zijn gepassioneerde producenten. Samen runnen ze Ferme des grands prés, een traditionele fruit- en groente boerderij. Hun activiteiten bestaan uit het kweken van verschillende soorten fruit en groenten volgens de principes van de slimme of de biologische landbouw. Ze zijn meer bepaald gespecialiseerd in de teelt van eetbare pompoenen. Daarvan produceren ze een ruim gamma: potiron, potimarron, butternut, spaghetti pompoen, crown prince (grijze pompoen)… Heb je al die soorten al eens geproefd?

différents types de courges en agriculture raisonnée

 

Slimme landbouw: een teeltmethode waarmee de impact op het milieu wordt beperkt

De eigenaars van Ferme des Grands-Prés passen op hun domein de principes van de slimme landbouw toe. Op die manier beperken ze de impact van hun activiteiten op het milieu. Bij slimme landbouw worden immers de natuurlijke verdedigingsmechanismen van de planten gebruikt. Er komt dus geen enkele chemische behandeling bij kijken, behalve als die absoluut noodzakelijk is, en zeker niet tijdens de productieperiode.

Jean Yves ferme des grands prés courges en agriculture raisonnée

 

Deze methode wordt mogelijk gemaakt door verschillende factoren: enerzijds het gebruik van variëteiten die voldoende tegen ziekten bestand zijn, anderzijds het aanplanten met voldoende tussenruimte om voor een goede luchtcirculatie te zorgen. Dankzij de ruime rotatie van de aanplantingen (de pompoenen worden elk jaar verplaatst) moet het terrein niet worden gedesinfecteerd, waardoor het natuurlijke leven van de bodem behouden blijft. Meststoffen worden vóór het aanplanten toegevoegd en bestaan voornamelijk uit natuurlijk organisch materiaal zoals paarden- en rundermest.

potirons en agriculture raisonnée

Gezonde producten uit de streek op je bord

“Met onze verschillende teelt- en oogstmethoden kunnen we gezonde producten met een ongeëvenaarde smaak te koop aanbieden”, zegt Jean-Yves Vancompernolle. “In de lente bewerken we de bodem en rond mei, na de laatste vorst, zaaien we de pompoenen. Ze groeien dan tijdens de maanden juni, juli en augustus”.

Het landbouwbedrijf produceert ongeveer 400 ton pompoenen, die worden geoogst in september en oktober. Als ze van het veld komen, gaan ze naar de boerderij om te worden schoongemaakt en verpakt. Nadien worden ze meteen geleverd. “We werken al ongeveer 15 jaar met Match en louis delhaize. Onze relaties zijn zeer hartelijk, met respect voor ieders prioriteiten”, aldus Jean-Yves.

recette cuisse de poulet et butternut

 

Receptideeën met pompoen

Ben je in de verleiding gekomen om wat pompoen recepten uit te proberen? Hier is wat inspiratie voor je!

  • Hartige crumble met pompoen
  • Taart met butternut en parmezaan
  • Mousse met pompoen en cookies
  • Gelakte eendenborst filet en potimarron
  • Butternut gevuld met rijst
  • Stoofpotje van kippenbouten met butternut
  • Pancakes met butternut

Heb je een van onze recepten geprobeerd? Aarzel niet om de resultaten te delen op onze sociale netwerken!

recette de magret de canard laqué et potimarron

recette de butternut farci au riz végétarien