Appels en peren : lokaal fruit en van het seizoen

pommes et poires

Appels en peren zijn de twee toonaangevende fruitsoorten in België! Ontdek ze en receptideeën op basis van onze twee favoriete fruitsoorten!

De appel, de meest geconsumeerde vrucht van ons land!

Bekend in een brede waaier aan variëteiten en smaken, is de appel geschikt voor alle momenten van de dag. Rijk aan vezels en antioxidanten, het is ook een gezonde en lokale bondgenoot! Het meest geteelde ras bij ons is de Jonagold, op zo’n 2700 hectare, goed voor maar liefst 108.000 ton appels op jaarbasis!

pommes

De appel verscheen 80 miljoen jaar geleden op aarde en is sinds het einde van de prehistorie gegeten! De teelt ervan is door de eeuwen heen sterk verbeterd en vandaag de dag vinden we veel variëteiten zoals Jonagold, Golden, Boscoop, Cox, Jonagold, Elstar,…en vele anderen. We kiezen haar stevig en geurig, zonder donkere vlekken, en vooral volgens onze smaak en behoeften. Ze wordt rauw of gekookt gegeten, met of zonder schil. In cake, compote, crumble, taarten, salade, sap, etc. Gekookt in de pan, in de oven of zelfs in folie. Snij in blokjes, plakjes, rondjes etc. De appel kun je echt eten zoals u wilt!

ZERO VERSPILLING

Gooi de appel schillen en klokhuizen (bij voorkeur biologisch) niet weg: maak er gelei van! Kook ze eenvoudig met water, verzamel het sap, filter het en kook het vervolgens met suiker en citroensap.

Tip: bewaar je appels in de koelkast om ze knapperig te houden! Haal ze er een paar minuten voor het eten uit, zodat je optimaal van hun smaak kunt genieten.

 

De peer: mals, zoet en lokaal

Naast appels houden Belgen ook van peren! Dit zijn de twee meest populaire vruchten in ons land. De belangrijkste rassen bij ons zijn Conference, Durondeau en Doyenné. De peer bevat weinig calorieën en is rijk aan vezels en B-vitamines.

De productie van peren is al zo’n tien jaar groter dan die van appels. 85% van onze peren wordt geëxporteerd. We kiezen de vrucht met een zeer gladde en strakke schil, de steel moet aanwezig zijn en goed vastzitten. Net als de appel kan de peer puur en rauw gegeten worden of gebruikt worden in vele culinaire bereidingen: salades, sappen, cakes, compotes, crumbles, taarten,…

poires

ZERO VERSPILLING

Overrijpe peren die er niet meer smakeljk uitzien? Gooi ze niet weg! Maak er een crumble van. Samen met een klein bolletje ijs is dit een perfect dessert!

Tip: Om te harde peren sneller te laten rijpen, kun je ze eenvoudig samen met een appel in een papieren zak doen.

Recepten voor appels of peren

Onze appelrecepten

  • Appelcrumble taart
  • Tiramisu met gekaramelliseerde appels
  • Toast met appel en mierikswortel
  • Appels met chocolade en caramel
  • Varkensmedaillons met gekarameliseerde appels
  • Appel-, spek- en camembert taart
  • Eendenborst met appelen, peren en droge vruchten

Onze recepten op basis van peren

  • Perenbrownies
  • Peren mocktail
  • Amandine Taartjes
  • Mi-cuits poires et chocolade
  • Pizza met peer, gorgonzola en honing
  • Peren- en geitenkaastaart
  • Groentenpavlova en in thee gepocheerde peer
  • Rustieke perengalette

 

Vond je dit artikel leuk? Aarzel niet om het te delen op sociale netwerken!