Gemakkelijk
45 min
4
120 g bloem
60 g koude boter
40 g suiker
1 eigeel
1 snufje zout
500 g rode pruimen, gewassen en ontpit
50 g suiker (of meer afhankelijk van de zuurte van de pruimen)
1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract
80 g bloem
50 g koude boter
40 g suiker
30 g amandelpoeder (optioneel)
Bereid eerst het zanddeeg door de bloem, suiker en zout te mengen. Voeg de koude boter in kleine stukjes toe en wrijf met je vingertoppen tot een zanderige structuur ontstaat.
Voeg het eigeel toe en vorm snel een bal. Rol uit in een beboterde taartvorm en prik de bodem in met een vork.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak de deegbodem 8-10 minuten blind, laat daarna licht afkoelen.
Snijd de pruimen in kwarten en meng met de suiker en vanillesuiker.
Verdeel de pruimen over de voorgebakken bodem.
Maak de crumble door bloem, suiker, amandelpoeder en koude boter te mengen. Wrijf met je vingertoppen tot er zanderige brokjes ontstaan. Verdeel de crumble over de pruimen.
Bak 20-25 minuten op 180°C tot de crumble goudbruin is.
Laat enkele minuten afkoelen voordat je serveert. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs of wat slagroom.