Pruimcrumble met zanddeeg

Gemakkelijk

45 min

4

  • 120 g bloem

  • 60 g koude boter

  • 40 g suiker

  • 1 eigeel

  • 1 snufje zout

  • 500 g rode pruimen, gewassen en ontpit

  • 50 g suiker (of meer afhankelijk van de zuurte van de pruimen)

  • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract

  • 80 g bloem

  • 50 g koude boter

  • 40 g suiker

  • 30 g amandelpoeder (optioneel)

  • 01

    Bereid eerst het zanddeeg door de bloem, suiker en zout te mengen. Voeg de koude boter in kleine stukjes toe en wrijf met je vingertoppen tot een zanderige structuur ontstaat.

  • 02

    Voeg het eigeel toe en vorm snel een bal. Rol uit in een beboterde taartvorm en prik de bodem in met een vork.

  • 03

    Verwarm de oven voor op 180°C.

  • 04

    Bak de deegbodem 8-10 minuten blind, laat daarna licht afkoelen.

  • 05

    Snijd de pruimen in kwarten en meng met de suiker en vanillesuiker.

  • 06

    Verdeel de pruimen over de voorgebakken bodem.

  • 07

    Maak de crumble door bloem, suiker, amandelpoeder en koude boter te mengen. Wrijf met je vingertoppen tot er zanderige brokjes ontstaan. Verdeel de crumble over de pruimen.

  • 08

    Bak 20-25 minuten op 180°C tot de crumble goudbruin is.

  • 09

    Laat enkele minuten afkoelen voordat je serveert. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs of wat slagroom.