Eenvoudig
30 min
6
Gekarameliseerde peren: • 300 g peren (bijv. Williams), in blokjes gesneden
50 g suiker
1 vanillestokje
Een snufje kaneel (optioneel)
Caramelcrème: • 225 g vloeibare room
6 g gelatineblaadjes
3 eidooiers
120 g (95 g + 15 g) suiker
35 g water
135 g melk
Biscuit: • 6 plakken peperkoek
Gebroken hazelnoten of praline voor de afwerking
Caramelmousse: laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Meng de eidooiers met 15 g suiker. Maak een donkerbruine karamel van 95 g suiker zonder water, voeg dan het water toe terwijl je roert. Maak een crème anglaise door de melk te verwarmen en deze over het eidooiers-suikermengsel te gieten. Zet dit terug op het vuur, voeg de karamel en de uitgewrongen gelatine toe. Laat afkoelen. Klop de room stijf en meng deze voorzichtig met de afgekoelde crème anglaise. Zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Gekarameliseerde peren: smelt de suiker op middelhoog vuur tot een goudbruine karamel, voeg dan de peren en het vanillestokje toe. Laat 5-7 minuten koken totdat de peren zacht zijn. Zet opzij.
Samenstellen: gebruik uitsteekvormpjes. Leg een plak peperkoek op de bodem, voeg de gekarameliseerde peren toe en bedek met een laag caramelmousse. Laat de entremets minimaal 4-6 uur in de koelkast opstijven voordat je ze uit de vorm haalt.
Afwerking: nadat de entremets zijn uitgevormd, bedek ze dan met karamelsaus en bestrooi met praline voor een lekkere crunch.
Serveer: serveer goed gekoeld (ongeveer 1 uur in de koelkast) om te genieten van de contrasten tussen de romige mousse en de krokante elementen.