Zero verspilling
Wat wordt jouw uitdaging?
Voedselverspilling is een belangrijk thema. Elk jaar worden in België vele kilo’s weggegooid. Dat voedsel is verloren voor alle partijen, van producent tot consument. Bovendien gaat het verlies gepaard met een aanzienlijke CO2-voetafdruk, terwijl het op een vrij eenvoudige wijze kan worden vermeden.
Ga jij mee de uitdaging aan voor een nog sterker engagement?
Maak er een spel van met het gezin. Elke week gaat iedereen een uitdaging aan om samen nog verder te gaan in de strijd tegen voedselverspilling.
Kijk je voorraad na voor je boodschappen gaat doen
Zo vermijd je nutteloze aankopen. Stel ook een boodschappenlijstje op. Dat maakt het winkelen trouwens aangenamer.
Interpreteer de vervaldatum op een correcte manier
“Te gebruiken tot” en “Ten minste houdbaar tot” zijn niet zaligmakend. Yoghurt en eieren zijn daarvan een goed voorbeeld.
Kijk-ruik-proef
Met je zintuigen kan je de kwaliteit controleren van voedingswaren die de vervaldatum net hebben overschreden. Kijk ze na voor je ze weggooit.
Profiteer van onze anti-verspillingskortingen
In de rekken of in onze anti-verspillings-bakken vind je producten tegen zeer aantrekkelijke prijzen.
Kies de lelijke…
Krom, lelijk, gevlekt, te groot of te klein… fruit en groenten voldoen niet altijd aan het schoonheidsideaal. Dat maakt ze niet minder lekker. Geef ze een kans om te stralen op je bord.
Koop brood van de dag voordien
Weet je dat vandaag brood zal eten? Koop brood van de dag voordien en geniet van 50% korting.
Doe boodschappen met je eigen tassen
In onze winkels ben je welkom met je eigen tassen. Zo is het makkelijker om enkel de producten te kopen die je nodig hebt en vermijd je overtollige verpakkingen. Een mooi gebaar richting nul afval!
Ga voor bulk!
We hebben rekken met losse producten in de kruideniersafdeling van alle winkels. Je vindt er diverse voedingswaren zoals rijst, pasta, noten, … In een aantal winkels bieden we je nog meer keuze aan bulk (wasmiddelen, wasverzachters, verzorgingsproducten, enz.).
Maak orde in je koelkast en voorraadkast
Vertrek van het principe “eerst in, eerst uit”. We hebben de neiging om minder te denken aan voeding die we niet meteen zien. Je kan dus best de producten rangschikken in de volgorde waarin ze toekomen.
Gooe restjes niet weg
Met restjes kan je nog heel wat maken. Hou ze du bij, laat je creativiteit de vrij loop en gebruik ze in lekkere gerechten: soep, quiches, taarten, slaatjes, …
Wist je dit al?
Honing bederft niet! Je kan hem nog maanden eten nadat je hem hebt gekocht. Na verloop van tijd zal hij wel kristalliseren en harder worden, maar dat natuurlijke verschijnsel betekent niet dat hij niet meer eetbaar is. Tip: verwarm hem au bain-marie (op minder dan 40 graden). Zo krijg je weer een vloeibare honing die al zijn voedingseigenschappen heeft bewaard.
Yoghurt in een potje kan je tot 3 weken na de vervaldatum bewaren. Na het openen moet je hem wel snel opeten.
Eieren hebben een houdbaarheidsdatum (THT – ten minste houdbaar tot) die wettelijk is vastgelegd op 28 dagen na de legdatum. Toch zijn ze nog langer eetbaar en dat kan je makkelijk zelf controleren. Leg het ei in koud water. Als het op de bodem blijft liggen, is het nog vers; als het blijft drijven, is het bedorven; als het zich tussen de twee bevindt, eet het dan snel op!