Varkensgebraad met mosterd en gestoofd witloof met honing en spekblokjes

55min 4 mensen

Ingrediënten

800 g varkensgebraad 100 g spekblokjes
8 stronken witloof 6 el zure room
2 el olijfolie het sap van 1/2 citroen
2 el mosterd 2 el mosterd op oude wijze
2 el zonnebloemolie 2 kl honing
1 takje tijm ½ blokje rundsbouillon
sla

Bereiding

  1. Verwarm de olijfolie in een gietijzeren stoofpot. Leg er het gebraad in en bak op een hoog vuur 3 minuten aan langs één zijde en 2 minuten langs de andere zijde. Zet het vuur lager. Kruid met peper en zout en voeg een glas water toe. Dek af en laat 40 minuten stoven op een zacht vuur. Draai om na de helft van de tijd. Voeg tijdens het stoven een beetje water toe indien nodig.
  2. Maak ondertussen het witloof schoon. Verwijder de harde onderkant en snij in twee in de lengterichting. Kleur in een stoofpot 5 minuten aan in de olie, samen met de spekblokjes. Voeg 25 cl water, 1/2 bouillonblokje, de tijm en de honing toe. Kruid met peper en zout. Dek af en laat 15 minuten sudderen op een zacht vuur. Laat nadien nog 5 minuten koken zonder deksel, tot al het vocht is verdampt. Zet weg en hou warm.
  3. Neem na het stoven het gebraad uit de pot, leg het in een diepe schaal en dek af met aluminiumfolie.
  4. oe het citroensap bij het braadvocht in de stoofpot en verwarm op een matig vuur. Roer er de twee soorten mosterd door en meng met de garde om ze op te lossen in de saus. Voeg de room toe en meng opnieuw met de garde. Laat 2 tot 3 minuten opwarmen en neem van het vuur.
  5. Snij het gebraad in plakjes, schik het op een schotel en nappeer met de mosterdsaus. Serveer met het gestoofde witloof, een slaatje met vinaigrette en natuuraardappelen.

 

Smakelijk !