Stoofpotje van groenten en vlees

270 13

Ingrediënten

riblappen 500g
mager soepvlees 500g
ossenstaart of runderschenkel 500g
mergpijp 1
stukken preiwit 4
wortelen 4
stengel selder 1
uien 2
teentje look 1
kruidentuiltje 1
kruidnagels 2
grof zeezout
zwarte peperkorrels

Bereiding

  1. De gewassen groenten in grote stukken snijden . Om de bouillon mooi te kleuren , laten we de ajuin ( doorprikt met kruidnagels en look ) eventjes in de oven goud kleuren. Met een stukje touw het rundsvlees opbinden.
  2. Breng in een stoofpot al het rundervlees, de runderschenkel en de mergpijp ( ingepakt in een doekje – zodat de merg er niet kan uitlopen) en overgiet met 5 liter koud water. Voeg zout toe en breng het op hoog vuur aan de kook, laat 10 min doorkoken. Zet het vuur laag en laat 1 uur sudderen. Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim en vet eraf.
  3. Voeg nu de groenten, de doorprikte ui , het kruidentuiltje en de 12 peperkorrels toe.
  4. Breng terug op hoog vuur aan de kook . Laat nu op een laag vuurtje gedurende 4 uur sudderen. Tijdens de kook regelmatig het vet en schuim afhalen. U kan de bouillon lauw of heet als soep serveren of als basis voor andere soepen.
  5. Dresseer op een schotel het vlees en de groenten met daarbij augurken, grof zout en sterke mosterd.

Opmerkingen