Ingrediënten
riblappen | 500g |
mager soepvlees | 500g |
ossenstaart of runderschenkel | 500g |
mergpijp | 1 |
stukken preiwit | 4 |
wortelen | 4 |
stengel selder | 1 |
uien | 2 |
teentje look | 1 |
kruidentuiltje | 1 |
kruidnagels | 2 |
grof zeezout | |
zwarte peperkorrels |
Bereiding
- De gewassen groenten in grote stukken snijden . Om de bouillon mooi te kleuren , laten we de ajuin ( doorprikt met kruidnagels en look ) eventjes in de oven goud kleuren. Met een stukje touw het rundsvlees opbinden.
- Breng in een stoofpot al het rundervlees, de runderschenkel en de mergpijp ( ingepakt in een doekje – zodat de merg er niet kan uitlopen) en overgiet met 5 liter koud water. Voeg zout toe en breng het op hoog vuur aan de kook, laat 10 min doorkoken. Zet het vuur laag en laat 1 uur sudderen. Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim en vet eraf.
- Voeg nu de groenten, de doorprikte ui , het kruidentuiltje en de 12 peperkorrels toe.
- Breng terug op hoog vuur aan de kook . Laat nu op een laag vuurtje gedurende 4 uur sudderen. Tijdens de kook regelmatig het vet en schuim afhalen. U kan de bouillon lauw of heet als soep serveren of als basis voor andere soepen.
- Dresseer op een schotel het vlees en de groenten met daarbij augurken, grof zout en sterke mosterd.