Risotto met groene asperges

40 8

Ingrediënten

Rijst voor risotto 400 g
Groene asperges 1 bussel
ajuin of sjalotten 1
Witte wijn 15 cl
Groentenbouillon 1 l
Boter 50 g
Geraspte parmezaan
Zout, peper

Bereiding

  1. Breek het harde uiteinde van de aspergestengels af en gooi het weg. Snijd de rest van de stengels in stukken en houd de aspergepunten apart.
  2. Smelt de boter in een pot en laat hierin de fijngehakte sjalotten of ajuin glazig fruiten.
  3. Voeg de gesneden aspergestengels (zonder de punten) toe en laat ze 5 minuten op een zacht vuur bakken.
  4. Voeg de rijst toe en draai het vuur hoger. Laat de rijst even bakken tot hij glazig wordt.
  5. Giet er de wijn en wat warme groentebouillon bij. Voeg dan stap voor stap wat bouillon toe naarmate de rijst de bouillon geabsorbeerd heeft.
  6. Halfweg dit kookproces voeg je de aspergepunten toe. Proef dan om te controleren of de rijst gaar is. Kruid met peper en voeg de geraspte Parmezaan en een klont boter toe. Meng zorgvuldig om de kaas en de boter te laten smelten.

De rijst mag niet krokant, maar wel smeuïg zijn. Wees zuinig met zout want de bouillon, de wijn en de kaas zullen wel voor een zoute smaak zorgen.