Ingrediënten
Kruimeldeeg | 1 |
Preiwitten | 6 |
Gekookte ham | 150 g |
Hele eieren | 3 |
Eierdooiers | 2 |
Vloeibare verse room | 25 cl |
Maredsous blond bier | 15 cl |
Boter | 50 g |
Tijm, muskaatnoot, zout, zwarte peper | 1 takje |
Bereiding
- Bekleed een beboterde taartvorm met het kruimeldeeg.
- Bestrijk het deeg op de bodem van de taartvorm met wat eigeel enprik met een vork hier en daar gaatjes in het deeg.
- Zet de taartbodem gedurende 5 tot 10 minuen in een op 200° voorverwarmde oven, om de taartbodem waterdicht te maken.
Bereiding van de quichevulling
- Snijd de preiwitten in ringen
- Laat een klontje boter in een pan smelten op een matig vuur.
- Doe er de preiringen bij. Laat ze even fruiten en dan “slinken” gedurende 6-7 minuten.
- Giet er het Maredsous bier bij en roer voorzichtig
- Doe er de tijm bij en kruid naar smaak met zout en peper.
- Laat dit 15 minuten op een zacht vuur sudderen totdat het bier bijna helemaal verdampt is.
Bereiding van het quichemengsel
- Klop de eieren los met de room, voeg de vers geraspte muskaatnoot toe.
- Meng alles tot een homogeen en licht schuimig mengsel. Kruid naar smaak met zout en peper.
Het bakken van de quiche
- Verdeel de met bier bereide preiwitten over de voorgebakken deegbodem.
- Snijd de ham in reepjes en strooi ze op de prei.
- Giet hierover het eier-roommengsel tot op 1/3 hoogte van de taartvorm.
- Zet de quiche in de oven en bak hem 20 tot 30 minuten op 200 graden.