Quiche met prei en Maredsous bier

55 9

Ingrediënten

Kruimeldeeg 1
Preiwitten 6
Gekookte ham 150 g
Hele eieren 3
Eierdooiers 2
Vloeibare verse room 25 cl
Maredsous blond bier 15 cl
Boter 50 g
Tijm, muskaatnoot, zout, zwarte peper 1 takje

Bereiding

  1. Bekleed een beboterde taartvorm met het kruimeldeeg.
  2. Bestrijk het deeg op de bodem van de taartvorm met wat eigeel enprik met een vork hier en daar gaatjes in het deeg.
  3. Zet de taartbodem gedurende 5 tot 10 minuen in een op 200° voorverwarmde oven, om de taartbodem waterdicht te maken.

 

Bereiding van de quichevulling

  1. Snijd de preiwitten in ringen
  2. Laat een klontje boter in een pan smelten op een matig vuur.
  3. Doe er de preiringen bij. Laat ze even fruiten en dan “slinken” gedurende 6-7 minuten.
  4. Giet er het Maredsous bier bij en roer voorzichtig
  5. Doe er de tijm bij en kruid naar smaak met zout en peper.
  6. Laat dit 15 minuten op een zacht vuur sudderen totdat het bier bijna helemaal verdampt is.

 

Bereiding van het quichemengsel

  1. Klop de eieren los met de room, voeg de vers geraspte muskaatnoot toe.
  2. Meng alles tot een homogeen en licht schuimig mengsel. Kruid naar smaak met zout en peper.

 

Het bakken van de quiche

  1. Verdeel de met bier bereide preiwitten over de voorgebakken deegbodem.
  2. Snijd de ham in reepjes en strooi ze op de prei.
  3. Giet hierover het eier-roommengsel tot op 1/3 hoogte van de taartvorm.
  4. Zet de quiche in de oven en bak hem 20 tot 30 minuten op 200 graden.

Opmerkingen